Kratka zgodovina

maj08_95Skozi zgodovino je bil ples oz. gibanje, pri večini kultur, pomemben del lastnega izražanja slavnostnih in religioznih dejavnosti.

Moški in ženske so v številnih indijanskih plemenih uporabljali ples kot del svojih zdravilnih obredov. Z delom Marian Chace se je začela uporaba plesa kot dodatek k običajnemu zahodnemu zdravljenju leta 1942. V bolnišnici St. Elizabeth v Washingtonu so opazili terapevtske učinke pri bolnikih, ki so obiskovali svoje gibalno-plesne tečaje. Druga ženska Trudi Schoop je opravljala prostovoljno delo z bolniki v državni bolnišnici v Kaliforniji, prav tako v letih 1942-1945. Leta 1956 je bila ameriška plesna zveza ustanovljena za vzpostavitev in vzdrževanje visokih standardov na področju gibalno-plesne terapije. Trenutno je več kot 1200 plesnih terapevtov v Združenih državah Amerike in v tujini. Leta 1993 je Urad za alternativno medicino National Institutes of Health izdal raziskovalno štipendijo za raziskovanje plesne terapije za ljudi z boleznimi.

V Sloveniji se tovrstna oblika terapije še razvija. Njen študij je mogoč na pedagoški fakulteti v Ljubljani ali v tujini. Prav tako smo gibalno-plesni terapevti združeni v Slovensko združenje umetnostnih terapevtov.

Opomba: Sama sem zaključila drugo stopnjo izobraževanja pri Nemškem združenju DGT (Deutsche Gesellschaft fur Tanztherapie d.e.) Tuebingen, na osnovah dela Trudi Schoop.

 

>>Kakovost gibalno-plesne terapije