O meni govori moje delo

Ljudmila Srebot Brezigar

Ljudmila Srebot Brezigar,

psihoterapevtka (PDP-psihodinamski pristop) z Evropsko diplomo za psihoterapijo (EDP),

doula (porodna spremljevalka),

gibalno-plesna terapevtka,  plesalka,

univ.dipl.soc.del.

Od svojega zgodnjega otroštva (1978) sem živela v Ljubljani, trenutno živim v Veliki Pirešici. Mestno življenje me je skozi osnovno šolo, baletno šolo, gimnazijo in fakultetno obdobje učilo, usmerjalo in sledila sem mu… Preživela sem otroško brezkrbnost, šolske izzive, plesno kariero, gimnazijske dogodivščine in fakultetno osamosvajanje. Nato sem ob študiju,  s srečanjem psihoterapije, začela spoznavati sebe in našla dobro zaupanje v življenje. Diplomirala sem na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani. Sem poročena in mama. Od leta 2007 delujem v zasebni praksi za psihoterapijo v Celju in Ljubljani. Srčno opravljam svoje individualno, partnersko in skupinsko psihoterapevtsko delo s klienti po psihodinamskem pristopu ter gibalno-plesno terapijo. Sem strokovna sodelavka Centra za psihoterapijo Celje. Z letom 2012 se je mojemu psihoterapevtskemu delu pridružilo občasno, pomembno, čudovito in odgovorno delo porodne spremljevalke (doule). Organiziram in vodim srečanja, priprave na porod za nosečnice in njihove partnerje  v Termah Dobrna ter sodelujem pri osveščanju strokovne in laične javnosti o pomenu delovanja doule. Tako se je rodila, imenovana Zasebna praksa za psihoterapijo in spremljanje v obporodnem obdobju. Zanimajo me teme povezane z zgodnjim otroštvom, nosečnostjo, gibanjem, plesom, prenatalno in telesno psihologijo, energetskim delom in odnosi. Vesela sem, da lahko delujem skozi ti dve področji psihoterapije in spremljanja v obporodnem obdobju, saj ju opravljam s hvaležnostjo, fleksibilnostjo in čuječnostjo.

 

PSIHOTERAPIJA

Nekje med študijem socialnega dela, na Fakulteti za socialno delo, sem prišla v stik s psihoterapijo in s tem tudi sama s seboj. Začela sem ozaveščati svoje življenje. Po opravljenem pripravništvu v društvu Smisel življenja v Postojni, kjer sem opravljala svetovanje odvisnikom in njihovim svojcem ter delo na področju primarne in sekundarne socialne preventive, sem ob nadaljni zaposlitvi v podjetju  FMR PLUS d.o.o. – Fizikalna medicina in rehabilitacija vzporedno zaključila specializacijo psihoterapije (psihodinamska telesno orientirana psihoterapija). Pridobila sem certifikat o zaključenem izobraževanju psihodinamske psihoterapije v okviru Slovenskega društva za globinsko psihološko psihoterapijo. Nato sem pričela z izvajanjem psihoterapevtskega dela v zasebni praksi za psihoterapijo. V letu 2009 sem pridobila certifikat ECPP – Evropske zveze psihoanalitičnih psihoterapij in v letu 2010 Evropsko diplomo za psihoterapijo (EDP). 

Sem članica SDGP – Slovenskega društva za globinsko psihološko psihoterapijo , članica SZUT – Slovenskega združenja umetnostnih terapevtov, članica Združenja Naravni začetki Mama Zofa –Združenje za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva in sodelavka  Centra za psihoterapijo Celje. V zasebni praksi (v Ljubljani in Celju) delujem šesto leto.

 

GIBALNO-PLESNA TERAPIJA 

Na svojo željo sem v letih 2004/05/06 v Nemčiji (Tubingen) v okviru nemškega združenja gibalno-plesne terapije DGT – Deutsche Gesellschaft fur Tanztherapie opravila dve stopnji izobraževanja gibalno-plesne terapije in pridobila certifikat. Izkušnja z gibalno-plesno terapijo mi odpira vrata do sebe, do ljudi, do svojega telesa in do različnih možnosti izražanja hotenj. Za udeležence svojih delavnic bi rekla, da so popotniki na njihovi poti in učitelji na moji poti k razvijanju gibalno-plesne terapije. Zelo si želim, da bi v Sloveniji ta oblika terapije bolj zaživela in se razvila. K temu se trudim tudi sama prispevati svoj delež mozaika.  

 

PLESNO ZNANJE

Zaključila sem Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani. Eno leto sem profesionalno plesala v Operi SNG Ljubljana ter se nato od profesionalnega plesanja poslovila. Pridobila sem nekajletne osebne izkušnje in prakso na področju različnih zvrsti plesa (klasični balet, moderni izrazni ples, flamenco, ples 5 ritmov, salsa, družabni plesi, indijski plesi, tango nuevo…) saj se za vodenje gibanja in plesa s terapevtskimi učinki zahteva, da je voditelj razgledan v različnih zvrsteh plesa ter da pozna njihov ritem, glasbo, govorico telesa in plesni “dih”.

 

OD SPOČETJA (izobraževanje za porodno spremljevalko-doulo)

V okviru Združenja Naravni začetki sem se v letu 2009 udeležila izobraževanja z naslovom »Novi koncepti skrbi za porodnico – porodne doule«, ki jo je vodila doula Debra Pascali Bonaro LCCE CD (DONA). V letu 2010 sem v okviru organizacije s.p. Bobaby, udeležila še izobraževanja »Zavestno spočetje, nosečnost in porod«, ki jo je vodila Anna Verwaal (RN, CLE medicinska sestra za matere-dojenčke,  svetovalka pri rojstvu, porodna in poporodna doula, UCLA certificirana učiteljica za dojenje in fotograf ob rojstvu)  ter delavnice o dojenju za doule, ki jo je vodila Urška Savodnik, dolgoletna LLL svetovalka in doula. V aprilu 2011 sem se udeležila izobraževanja neodvisne samostojne porodne babice iz Avstrije Ursule Walsch. V oktobru 2011 sem se udeležila izobraževanja za doule priznane porodne babice Ine May Gaskin v Avstriji. V novembru 2011 sem se udeležila porodne konference v Laškem v organizaciji Združenja VisFeminea. Glavna govornica je bila Anna Verwaal in drugi. V februarju 2012 sem se udeležila delavnice za doule: “Ko se nosečnost žalostno konča” predavateljica Martina Judež.

V Termah Dobrna skupaj z ginekologinjo dr. Marijo Ocvirk, porodno babico Brigito Ogorevc in svetovalko za dojenje Cvetko Skale organiziramo enkrat mesečna srečanja za nosečnice in njihove partnerje in psiho-fizične priprave na porod.

Zavedam se, da so za žensko, par in otroka nosečnost, porodna izkušnja in po-poporodno obdobje trije pomembeni odločilni koraki, ki jih opremijo z izkušnjo za vedno. Ta izkušnja je lahko lepa ali manj lepa. Zato v svoji praksi želim s svojo pozitivno izkušnjo in znanjem informirati pare o možnostih, ki jih prinaša rojstvo in obporodna skrb. Hvaležna sem, da lahko vodim psiho-fizične priprave na porod, ki žensko oz. par vodi v čutečo vlogo starševstva in h globjemu stiku z otrokom in partnerjem-zakoncem. Biti porodna spremljevalka je umetnost prepuščanja v naravi rojstva. In biti z vami je ob tem darilo.

>>Povezave